Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Tuzlanskog kantona

mail print fav manja slovaveća slova

Potvrđena optužnica protiv Nermina Bandića (48) iz Lukavca

24.01.2019.

Općinski sud Lukavac potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Nermina Bandića (48) iz Lukavca zbog postojanja osnovane sumnje da je kao komandir Policijske stanice Lukavac, sa ovlaštenjem da povremeno obavlja i funkciju načelnika Policijske uprave Lukavac, počinio krivično djelo odavanje službene tajne u sticaju sa krivotvorenjem službene isprave.

Optužnicom se Bandić tereti da je u junu  2018. godine, obavljajući svoje dužnosti, između ostalih  vezane i za zaštitu tajnih podataka u policiji, imao u posjedu ispravu MUP-a TK sa razinom povjerljivosti „interno“ i da je takve podatke,  koji predstavljaju tajnu i odnose se na istražne radnje,  prenio jednoj osobi  za koju su ti podaci bili vezani.

Također, optužen  je i da je krajem maja 2018. godine sačinio službeni akt MUP-u TK u kojem je prikrio da je imao kontakte sa tim kriminalno aktivnim licem, iako je  utvrđeno da je imao na desetine privatnih kontakata sa istim i da se s njim sastajao.

Bandić je nakon otvaranja istrage u ovom Tužilaštvu suspendovan sa radnog mjesta i funkcije.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Bandiću izrekne mjera zabrane obavljanja poslova u svim policijskim agencijama u BiH u periodu od 5 godina.

Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1 definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja

Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh