Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Tuzlanskog kantona

Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora BKC-a Tuzla Semira Fejzića (44)

23.01.2020.

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva  Tuzlanskog kantona protiv bivšeg direktora Bosanskog kulturnog centra (BKC) Tuzla Semira Fejzića (44) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je obavljajući ovu funkciju u periodu od početka 2012. do maja 2015. godine počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju.

Optužnicom se Fejzić tereti da je u navedenom periodu kršio odredbe Zakona o budžetima u  FBiH i relevatnog podzakonskog akta, te je stvorio nedozvoljene fondove od ostvarenih prihoda BKC-a Tuzla od zakupnina prostora, organizovanja manifestacija ili jednokratnih iznajmljivanja sala. Zaposlenicima je nalagao da takve prihode, u iznosu od oko 47.000 KM, koji  nikada nisu evidentirani u poslovnim knjigama BKC-a kao vlastiti prihodi, ne uplaćuju na depozitni račun javnih prihoda Budžeta TK, što je bila zakonska obaveza budžetskog korisnika.

 Novac  od ovako ostvarenih  prihoda, koji nije uplaćen na jedinstveni račun Trezora, je tako korišten za različite potrebe BKC-a Tuzla.

 Na ovaj način je u pomenutom  iznosu pribavio protivpravnu imovinsku korist ovoj instituciji a oštetio budžet Tuzlanskog kantona.Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1 definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh