Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Tuzlanskog kantona

mail print fav manja slovaveca slova

Federalna uprava policije FBiH dodjelila zahvalnicu Tužilaštvu TK

14.07.2021.

Federalna uprava policije FBiH je početkom jula 2021. godine dodjelila zahvalnicu Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona za veoma uspješnu saradnju i doprinos za profesionalnu, objektivnu i kontinuiranu borbu protiv najozbiljnijih oblika kriminala.

U pratećem dokumentu moežete pogledati zahvalnicu.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateći dokumenti

Zahvalnica

 

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Nedžada Izića iz Tuzle podnesenu zbog izjava tužilaca na konferenciji za medije

14.07.2021.

Ustavni sud BiH je odbio kao neosnovanu apelaciju Nedžada Izića podnesenu zbog kršenja prava iz člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 2. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (presumpcija nevinosti) nakon podizanja i potvrđivanja optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u predmetu „Hotel Tuzla“, a u vezi sa izjavama tužilaca Dražena Milićevića i Anele Garčević datih na konferenciji za medije 18. februara 2020. godine.

U zaključku odluke Ustavnog suda BiH se navodi da izjave tužilaca na konferenciji za medije ne sadrže izjave o apelantovoj krivici već su date u okviru podignute i potvrđene optužnice i takvim izlaganjem nije prekršeno navedeno pravo apelanta iz člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 2 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Integralna odluka Ustavnog suda BiH se nalazi u pratećem dokumentu.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

Izuzetno priznanje za tužioca Dražena Milićevića

09.06.2021.

Poštovani gospodine Ljubić,

ja sam regionalna pravna savjetnica (RLA) koja provodi Program razvoja prekomorskih pravosudnih sustava Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država (DOJ/OPDAT) te Ureda za međunarodnu suradnju na području suzbijanja droga i provedbe zakona Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, u Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu, Hrvatska.

Ovog travnja i svibnja OPDAT je uspješno održao tri međunarodna webinara na temu Porezne prijevare, analiza neto vrijednosti, pranje novca i oduzimanje nezakonito stečene imovine, namijenjena tužiteljima, financijskim i poreznim istražiteljima, policijskim istražiteljima i službenicima za oduzimanje protupravno stečene imovine. Cilj ovih webinara bio je razvoj istražnih i tužiteljskih vještina regionalnih tužitelja i službenika nadležnih za provedbu zakona, nužnih za uspješnu analizu neto vrijednosti, praćenje međunarodnog tijeka novca i međunarodnih standarda/dobrih praksi za suzbijanje organiziranih poreznih prijevara.

Na webinarima su izlagali američki i regionalni pravni stručnjaci, uključujući i tužitelja Dražena Milićevića. Tijekom svoje prezentacije, gospodin Milićević je demonstrirao nevjerojatno stručno znanje i sposobnost prenijeti to znanje drugima, te je premašio sva naša ionako vrlo visoka očekivanja. Gospodin Milićević je pokazao odlične prezentacijske sposobnosti kao i pravi profesionalizam u području svoje specijalnosti. Značajan doprinos gospodina Milićevića cjelokupnom uspjehu webinara dokazan je i na temelju odličnih komentara zaprimljenih od strane sudionika webinara, kao i interesantne diskusije koja je uslijedila nakon prezentacije gospodina Milićevića. Voljeli bismo naglasiti kako duboko cijenimo trud i važnu ulogu gospodina Milićevića u jačanju institucija kaznenog prava i vladavine prava u Srednjoj i Istočnoj Europi.

S poštovanjem,


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

USAID podržao saradnju sudova i tužilaštva u TK za efikasnije procesuiranje predmeta visoke korupcije i organizovanog kriminala

10.03.2021.

Uz podršku USAID-ovog projekta Pravosuđe protiv korupcije danas je u Tuzli održan sastanak predstavnika Općinskog, Kantonalnog suda Tuzla i Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona s ciljem uspostavljanja prakse redovne komunikacije i koordinacije  vezane za organizaciona pitanja koja utiču na efikasnost procesuiranja predmeta visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala.

 Na sastanku se razgovaralo o provođenju strateških planova za rad na predmetima visoke korupcije, organizacionim problemima u realizaciji  planova i mogućim rješenjima.

Predložene su mjere za povećanje efikasnosti postupanja u ovim predmetima koje će svaka institucija posebno usvojiti i uvrstiti u svoje godišnje programe ili planove rada.

Tokom 2020. i 2021. godine USAID je Općinskom sudu Tuzla, Kantonalnom sudu Tuzla i Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona donirao zaštitni pleksiglas za prevenciju širenja korona virusa i informatičku opremu u vrijednosti od 80.000 KM.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

Upućena inicijativa Federalnom tužilaštvu FBiH

08.01.2021.Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

Treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju – Misije OSCE-a u BiH

23.11.2020.

Izvještaj – Misije OSCE-a u BiH možete pogledati u pratećem dokumentu.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh