• logo
  • osnovna stranica
  • Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Odnosi s javnošću
  • Mediji
  • Osoba za odnose s javnošću

    O odjelu za odnose s javnošću

    05.09.2011.

    O odjelu:

    Odjel za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona zadužen je za komunikaciju sa medijima i drugim grupama javnosti koji su zainteresirani za rad Tužilaštva. Ključni zadatak Odjela je uspostavljanje efikasne dvosmjerne  komunikacije sa medijima, građanima, strukovnim institucijama i  svim grupama javnosti koji potražuju informacije iz Tužilaštva i obratno.

    Komuniciranje sa zainteresiranim stranama je izuzetno važan proces  u poboljšanju razumijevanja djelovanja institucije Tužilaštva,  transparentnosti u radu, kao i jačanja povjerenja javnosti u krivične postupke koji se vode u Kantonalnom tužilaštvu TK. Veoma važan dio djelovanja Odjela je da se jačanjem povjerenja javnosti u rad Kantonalnog tužilaštva TK gradi imidž institucije i  doprinese jačanju povjerenja javnosti u pravosudni sistem. Mediji  u Bosni i Hercegovini imaju ključnu ulogu u tome.

    Odjel medijima dostavlja Vodič za pristup informacijama koje su u posjedu i  pod kontrolom Kantonalnog tužilaštva TK, te Index registar raspoloživih informacija.

    Ukoliko ste zainteresirani za informacije koje su pod kontrolom ovog Tužilaštva molimo Vas da pošaljete zahtjev za pristup informacijama Odjelu. Ukoliko želite biti na  e-mail listi za primanje saopćenja za javnost molimo Vas da nam pošaljete Vaše kontakte uz obavezno dostavljanje e-mail adrese.

    Po primljenom zahtjevu za pristup informacijama Odjel nastoji da odgovori zainteresiranoj strani u najkraćem mogućem roku u zavisnosti od vrste informacije koja se  traži i vremena potrebnog za obradu i dostavljanje tražene informacije.

    Za informisanje javnosti veoma je važna  dobra saradnja sa medijima  koja se bazira na fer, korektnom i transparentnom izvještavanju  ali svakako  i poštivanju zakonske regulative koja štiti osnovna ljudska prava i slobode, kao i zaštitu krivičnog postupka.

    Posebno se poštuju slijedeća pravila pri izvještavanju:
    • ne plasiraju se informacije koje mogu da ugroze tekuće ili buduće istrage
    • ne otkriva se identitet osumnjičenih prije nego što se donese rješenje nadležnog suda  o njihovom pritvaranju ili se ne potvrdi optužnica
    • ne objavljuje se identitet maloljetnika koji su osumnjičeni, oštećeni ili su na bilo koji način povezani sa određenim krivičnim postupkom, a naročito se ne objavljuje identitet ili inicijali djece (do 14 godina starosti)
    • poštuje se  pretpostavka nevinosti – svaki osumnjičeni je nevin pred zakonom dok mu krivnja nije dokazana pravosnažnom  sudskom presudom
    Odjel ohrabruje medije i sve druge grupe javnosti zainteresirane za naš rad za jačanje saradnje u narednom periodu.
    Kontakti:

    Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona
    Odjel za odnose s javnošću
    Maršala Tita 137, 75 000 Tuzla
    Tel: 035 306-106: faks: 035 306-114; mob: 061 196-156
    e-mail: kt-tuzla@pravosudje.ba; admir.arnautovic@pravosudje.ba
    Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću

     

    2964 PREGLEDA
    • 1 - 1 / 1
    • 1