Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Tuzlanskog kantona

Određen jednomjesečni pritvor za Abdulaha Zukića (40) i Samira Suljića (44) iz Živinica

05.07.2021.

Općinski sud Živinice  prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za  Abdulaha Zukića (40), savjetnika gradonačelnika Živinica i Samira Suljića (44), v.d direktora RMU Đurđevik, obojica iz Živinica,  zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela,  Zukić u vezi sa primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a  Suljić u vezi sa  primanjem dara ili drugih oblika koristi.

Oni su osumnjičeni da su od  maja do početka jula 2021. godine, koristeći svoj uticajni položaj, od  vlasnika i odgovornog lica u jednoj zaštitarskoj firmi koja  pruža usluge Rudniku i kojoj je ovo javno preduzeće dugovalo 300.000 KM za pružene usluge u prethodnom periodu, tražili u telefonskim ili ličnim kontaktima da im predaju dio od 15% od ukupnog  potraživanja u novcu ( 45.000 KM) kako bi posredovali i uticali da JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati pomenuti dug.

Nakon što je JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji  isplatila potraživanja prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM, i dogovorena je isplata preostalog dijela duga od 100.000 KM, u vozilu direktora ove agencije 2. jula ove godine je Suljiću isplaćen novac u  iznosu od 30.000 KM, nakon  čega su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) osumnjičenog lišili slobode. Odmah nakon toga je slobode lišen i Abdulah Zukić.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je,  u saradnji sa pripadnicima SIPA-e,  u ovom predmetu istragu vodilo u prethodnih 20 dana, te  su po primopredaji novca osumnjičeni lišeni slobode.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

 
Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1 definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnjaVijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh