Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Tuzlanskog kantona

Podignuta optužnica protiv Abdulaha Zukića (36), ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi TK

26.12.2017.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Abdulaha Zukića (36) iz Živinica, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Tuzlanskog kantona zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem.

Optužnica je dostavljena Općinskom sudu Tuzla na potvrđivanje.

Postoji osnovana sumnja da je Zukić u januaru 2017. godine,  svjestan da koristi svoj službeni položaj, posredovao i tražio od  odgovorne osobe u Javnom preduzeću  „Šume TK“, koje je u većinskom vlasništvu Tuzlanskog kantona, da sa jednom firmom iz Gradačca zaključi ugovor o sukcesivnoj isporuci 5.000 kubnih metara drveta, prilikom čega mu je rečeno da ta firma ne ispunjava uslove za isporuku  trupaca u količini većoj od 1.000 kubnih metara. Nakon toga je,  koristeći položaj resornog ministra,  izvršio pritisak na odgovornu osobu  u Šume TK  da za račun firme iz Gradačca  sa još tri firme  zaključi ugovore o sukcesivnoj isporuci po 1.000 kubnih metara trupaca, te je tako firmi iz Gradačca omogućena isporuka ukupno 4.000 kubnih metara drveta.

Tužilaštvo je u optužnici  nadležnom sudu  stavilo prijedlog da se Zukiću izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja poziva i dužnosti u izvršnim  organima vlasti na svim nivoima, te javnim ustanovama ili preduzećima u BiH u trajanju od tri godine.   
Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1 definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh