Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Tuzlanskog kantona

Donesena osuđujuća prvostepena presuda za Igora Nišandžića (43) iz Srebrenika

27.12.2019.

Kantonalni sud Tuzla je  po optužnicu Kantonalnog tužilaštva  Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Igora Nišandžića (43) iz Srebrenika zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od tri (3) godine.
 
Podsjećamo, optužnicom se  Nišandžić tereti da je  u periodu od 7 godina, od oktobra  2010. do septembra 2017. godine, kao odgovorno lice i referent za osiguranje u VGT osiguranju  Visoko, postupao suprotno zakonu i podzakonskim aktima u osiguranju i interesima službe te zloupotrebom položaja i ovlašćenja sebi pribavio veću imovinsku korist,  različitim osobama pribavio  korist u vidu omogućavanja osiguranja teretnih vozila,  te  oštetio osiguranje u kojem radi i  različite javne institucije i fondove za iznos veći od 74.000 KM.

U optužnici se navodi da je Nišandžić  većem broju osoba  omogućio registraciju teretnih vozila tako što je u postupku registracije  izrađivao i upotrebljavao lažna uvjerenja  o obavljanju registrovane djelatnosti prijevoza tereta, a koja izdaje nadležna služba u Gradu Tuzla i  što je jedan od uslova  za registraciju teretnih vozila,  iako je znao da takva uvjerenja nadležna služba nije izdala. Tako je ovim osobama omogućio registraciju teretnih vozila a da nisu imali registrovanu djelatnost za prijevoz tereta.

Također, optužen  je i da je u proceduri registracije većeg broja vozila izradio i  priložio više stotina krivotvorenih uplatnica  različitih banaka i pošte, iako je znao da novac, koji je naplaćivao od osiguranika,  nikada nije uplaćen u Trezor BiH, budžete FBiH i Tuzlanskog kantona, kao i na račune javnih fondova, javnih institucija i osiguranja u kojem radi a na ime obaveznih naknada u postupku registracije vozila.

 Optužnicom se tereti i da je u više slučajeva različitim osobama  pribavio korist tako što je sačinjavao i uz zahtjeve za registraciju prilagao polise o obaveznom osiguranju u koje je unosio lažne podatke o visini premije osiguranja.

Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1 definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh