Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Tuzlanskog kantona

Potvrđena optužnica protiv Senada Džafića (41) iz Kalesije

05.02.2020.

Općinski sud Kalesija potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Senada Džafića (41) iz Kalesije zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo porezna utaja.

Optužnicom se Džafić tereti da je u maju 2012. godine, kao direktor i osnivač firme „Woodmagnat“ d.o.o Kalesija, svjestan da  nadležnom poreskom organu  nije prijavio i nije dao podatke  o stečenom oporezivom prihodu, prisvojio novac iz blagajne firme koji je tako poprimio  karakter dohotka od nesamostalne djelatnosti, te suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak FBiH i Zakona o doprinosima FBiH,  nije izvršio uplatu poreza na dohodak i odgovarajućih doprinosa i tako je utajio porez u iznosu od oko 100.000 KM.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se, po pravosnažnosti presude, optuženom oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u pomenutom iznosu.


Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1 definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh