Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Tuzlanskog kantona

Predložen jednomjesečni pritvor za Seada Žilu (57), nastanjen u Tuzli

30.10.2020.

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona  je Općinskom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Seada Žilu (57), trenutno nastanjen u Tuzli,  zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo prevara u privrednom poslovanju.

Žilo je osumnjičen da je tokom 2019. godine kao direktor i predstavnik firme „Winsdour Group“ d.o.o Zavidovići, koju je preuzeo tokom 2019. godine,  lažno prikazivao podatke i dvije osobe doveo u zabludu i oštetio ih za određene iznose novca i  druge imovine, a kako bi sebi i ovoj firmi pribavio protivpravnu imovinsku korist.

U ovom periodu je, djelujući iz Tuzle, bio u kontaktu sa dvije  osobe, iz Cazina i Bileće, lažno im  predočio da će im iz uvoza nabaviti  CNC mašine veće vrijednosti sa pripadajućom opremom i naveo ih da izvrše avansno plaćanje u  novcu ili stvarima, što su ovi obrtnici i učinili, iako je znao da radne mašine neće ni  nabaviti niti isporučiti. Tako je osobu iz Cazina oštetio za oko 29.000 KM, dok je šteta koju je nanio obrtniku iz Bileće 14.000 KM.

Prevarom u privrednom poslovanju pribavio jei firmi „Windsdour Group“ protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 43.000 KM.

Pripadnici Federalne uprave policije iz terenskog ureda u Tuzli su izvršili pretres prostorija koje koristi, te osumnjičenog lišili slobode 28. oktobra 2020. godine. Obavljena je kriminalistička obrada te je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog.Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1 definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh