Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Tuzlanskog kantona

Predložen jednomjesečni pritvor za Damira Kovačevića (21) iz Konjica

18.03.2021.

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona  je  Općinskom sudu u Gračanici stavio prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za Damira Kovačevića (21), nastanjen u Konjicu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva krivična djela iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije u pokušaju.

Postoji osnovana sumnja da je Kovačević u januaru 2021. godine u dva navrata četrnaestogodišnjim djevojčicama sa područja Tuzlanskog kantona, koristeći se lažnim profilima na različitim društvenim mrežama i koristeći viber, slao eksplicitne seksualne poruke i navodio ih da mu pošalju neprimjerene slike ili videa, što su djevojčice odbijale i što je kod njih izazvalo strah i uznemirenost.

Nakon podnesnih prijava, nadležne policijske uprave u TK su dokumentovale događaje, te je postupajući tužilac u provjere uključio i istražitelje Federalne uprave policije.

Uz naredbu Općinskog suda u Konjicu istražitelji FUP-a su jučer obavili pretres porodične kuće osumnjičenog  u blizini Konjica, prilikom čega mu je privremeno oduzet mobilni telefon, računar i računarska oprema koja će biti vještačena kako bi se utvrdilo da li je osumnjičeni poduzimao slične ili iste radnje i prema drugoj djeci ili maloljetnicima.

Nakon obavljenog pretresa Kovačević je lišen slobode, izvršena je kriminalistička obrada te je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost ovog Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog.  Pritvor je predložen zbog bojazni da osumnjičeni može uništiti, sakriti ili izmijeniti  dokaze ili tragove važne za krivični postupak i da može ponoviti krivično djelo i ponovo ostvarivati  sličnu komunikaciju sa djecom ili maloljetnicima.

Istražne radnje u ovom predmetu se intenzivno nastavljaju.

Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1 definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja
Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh