Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Tuzlanskog kantona

Predložen jednomjesečni pritvor za braću Suada (35) i Mirsada Bobića (33) iz Gradačca

19.03.2021.

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona  je  sudiji za prethodni postupak Općinskog suda u Gradačcu stavio prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za braću Suada Bobića (35) i Mirsada Bobića (33) iz Gradačca  zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo pokušaj iznude u iznosu od 500.000 KM.

Postoji osnovana sumnja da su Suad i Mirsad Bobić, u periodu od 24.02. do 14.03.2021. godine u porukama i pozivima upućivali ozbiljne prijetnje vlasniku firme sa područja Gradačca kako bi od njega iznudili iznos od 500.000 KM. Uz prijetnje da će upotrijebiti silu prema njemu ili članovima njegove porodice, tokom noći 7. marta su u krugu ove firme u Gradačcu aktivirali eksplozivnu napravu i pri tome oštetili jedno teretno i jedno putničko vozilo.

Pripadnici PU Gradačac i Sektora kriminalističke policije MUP-a TK, u saradnji sa postupajućim tužiocem, su proveli različite istražne radnje  u cilju identifikacije osumnjičenih osoba. Po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli i nalogu Tužilaštva 17. marta 2021. godine izvršeni su pretresi prostorija i automobila koje koriste osumnjičeni prilikom čega su pronađeni i privremeno oduzeti  mobilni telefoni i kartice i drugi predmeti koji će biti vještačeni. Nakon obavljenog pretresa osumnjičeni su lišeni slobode te je izvršena kriminalistička obrada.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.


Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1 definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja
Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh